Povestea

Deva Jazz Festival este o apariție nouă în peisajul cultural din România ce a convins de la prima ediție. Evenimentul inițiat de către Cristian Răcășan, director și Mircea Goian, director artistic este organizat de la prima ediție cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva. Astfel, în final de august 2018, consumatorii de cultură din județul Hunedoara și, spectaculoasă constatare, și din vestul țării, s-au bucurat de o atmosferă cum doar la festivalurile de gen consacrate mai găsești. „Am așteptat o asemenea manifestare în Deva de 25 de ani”, spuneau spectatorii încântați de prestațiile artistice de pe scena dar la fel de impresionați de atmosfera generală care a cuprins parcul Cetații Deva pe parcursul celor 3 zile de jazz. „Constatăm că este o organizare excelentă”, spuneau alții și în tandem cu spectatorii, artiștii, au apreciat calitatea sunetului, prezența iubitorilor de jazz și atmosfera generală.


Am pornit de la început cu ideea realizării unui sincretism cultural și de divertisment ce iată a asigurat aprecieri din partea publicului. Pe lângă oamenii care au urmărit spectacolele stând pe scaunele asigurate de organizatori, în spațiul generos și primitor din parcul cetății, numeroși părinți și copii au asistat fericiți la o întâmplare nemaiîntâmplată până atunci în Deva. Diversitatea stilurilor muzicale asigurate prin prestația grupurilor prezente la prima ediție a Deva Jazz Festival, a făcut ca atenția publicului să fie aceeași pe toată durata festivalului. De la jazz-ul clasic la cele mai noi forme de exprimare artistică, iubitorii de jazz s-au simțit copleșiți și entuziasmați de calitatea grupurilor care au evoluat pe scenă. Evenimentul nu s-a limitat doar la concertele susținute pe scenă de către grupurile invitate ci a fost condimentat cu workshop-uri și ateliere muzicale pentru copii , susținute de artiști și moderatori, la care curioșii care nu au fost puțini, au aflat și au luat contact pentru prima dată cu instrumente precum:


vibrafon, tobe, percuții, claviaturi sau chitară. Impresionante momente au avut loc în fiecare zi de festival, de la ora 12,00, în filigoria din parcul Cetate Deva, între cele 3 părți participante: moderatori, copii și părinți.

Tot în jurul filigoriei din parc, pe toată durata festivalului, spectatorii dar și turiștii au avut ocazia să cunoască o parte din creația artiștilor vizuali, membrii ai Asociației Artiștilor Fotografi din Județul Hunedoara –AAFH, ce au expus în aer liber peste 40 de lucrări de fotografie de mari dimensiuni, cu teme diferite, în special vizând Deva și Cetatea Devei.

De un real succes s-au bucurat acele Incursiuni în Istoria jazz-ului”, sustinute de specialiști cu două scopuri: pentru a aduce în atenția publicului informații din istoria unui gen muzical ce a apărut la sfârșitul secolului al – XIX –lea, într-o formă teoretică dar și practică prin exemplificări live dar și pentru evitarea acelor momente de pauză tehnică.

Mulțumiri sincere pentru sprijinul eficient oferit de cei 20 de tineri elevi de la Colegiul Național Decebal, care au fost voluntari într-o experiență nouă la Deva. Vorbitori de engleză, germană, maghiară au fost de un real folos la ghidajul artiștilor.Accesează programul complet de la Deva Jazz Festival 2020: 27, 28, 29 și 30 August.