Prima ediție Deva Jazz Festival
În anul 2018 la finalul lunii august și începutul lunii septembrie, Deva Jazz Festival ia naștere și vine ca un eveniment mult așteptat. Drept dovadă stau miile de spectatori care au fost prezenți în toate cele 3 seri, dar și participanții direcți la diferitele ateliere cu teme din fotografie, modă, istoria jazz-ului și instrumente muzicale desfășurate pe parcusul zilelor de dimineața până seara.
Cei care au concertat efectiv în fiecare seară la Deva Jazz Festival pe scena centrală din Parcul Cetății Deva sunt cei care marchează startul primei ediții și este o deosebită plăcere să îi reamintim după cum urmează:
Steel Jazz Quartet (RO) – Conceput ca o reprezentare a stilurilor Swing, Bossa Nova și Blues, acoperind perioada anilor ’30-’40. Piesele care formează repertoriul grupului sunt din vremea în care se cânta in aceste stiluri. Pe lângă o serie de piese instrumentale reprezentative, majoritatea creațiilor abordate se axează pe lucrări de dans, care erau executate în cluburi, foarte numeroase la acea vreme, fiind scrise de compozitori care de cele mai multe ori erau și interpreți.
Dov Meraki (RO) – O voce sinceră și o prezență mereu sensibilă pe scena de jazz și soul, prezintă compozițiile sale îmbrăcate în armonii și efecte sonore vibrante, în căutarea unor noi experiențe și senzații, folosind un limbaj specific muzicii improvizate.
Andra Maria a studiat la UNATC I.L.Caragiale unde a aprofundat studii teatrale și apoi s-a dedicat muzicii improvizate sub îndrumarea marelui pianist și profesor Mircea Tiberian, urmând cursurile UNMB, la secția de Jazz.
Dov Meraki a luat naștere în urma colaborării dintre Andra și Adrian (chitară bas), primele concerte fiind strict de voce acompaniată de bas. Așa s-au născut și primele compoziții, ”Under the same sky”, ”Whole again”, ”Stay”. Uneori, aceștia mai colaborează și cu alți instrumentiști precum Lucas Contreras, Sergiu Chirileasă, Norbert Halmagyi sau Gabi Matei.
La momentul acesta, sunt singurul proiect din București în care vocea este acompaniată de chitară bas. Culorile sonore sunt date de vocile pe care chitara bas le crează cu ajutorul unui looper și moog iar magia apare din primul moment în care cei doi încep construcția spectacolului concert.
Bega Blues Band (RO) – este cea mai longevivă trupă de jazz blues din România. Activitatea trupei a început în 1983, atunci când Bela “Kamo” Kamocsa și Johnny Bota au decis să evolueze împreună la festivalul de jazz Brașov-Kronstadt.
Grupul Bega Blues Band a participat la numeroase festivaluri: Satu Mare – Festivalul de Jazz din mai 2010, Jimbo Blues – toate cele 13 ediții, Timișoara mica Vienă – toate edițiile, Blues pentru Timișoara – toate cele 10 ediții, Gala de blues jazz Kamo – toate cele 25 de ediții. A avut, de asemenea, turnee în Transilvania, în cluburi de jazz din București, la ICR Austria, Portugalia, Ungaria și Cehia, precum și la cluburi de jazz din Germania – München, Augsburg, Schwäbisch Hall.
Grupul a lansat în noiembrie 2015, la Gala Blues Jazz Kamo, CD-ul numit „Brassica Soup”, foarte bine primit de critici și de către public. Odată cu prezentarea albumului la Rich Mix Shoreditch, soundul trupei a fost descris în Central and Eastern European London Review drept „admirabil scăldat în rădăcinile genului”, „o fuziune generoasă de ethos popular românesc și de jazz transatlantic, într-un amestec cu cantitatea potrivită de funk, condimentat în mod unic prin vocea Mariei Chioran în exprimarea artistică a patrimoniului muzical românesc”.
Hashima(SRB) – este un cvartet de jazz din Belgrad, care combină diverse experiențe artistice într-o muzică nouă, definită de un cunoscut critic de jazz Thomas Conrad (JazzTimes) ca fiind “o confluență unică a clasicismului, rachetei avangardiste, lirismului și formelor populare balcanice” . Printre muzicienii care îi inspiră, îi preferă pe Wayne Shorter, John Zorn, Igor Stravinski, Pink Floyd, improvizație liberă, post-rock și folclor.
Poetica lor se bazează pe filmul și literatura europeană de artă, care se împletesc subliminal cu nucleul muzicii lor originale, dându-i un caracter programatic. Temele compozițiilor lui Igor Miskovic constau în principal din motive muzicale care sunt pe deplin dezvoltate prin aranjamente și improvizații .
Sunetul trupei este în concordanță cu Mary Halvorson, Nik Beartsch Ronin, Gianluca Petrella, Susana Santos Silva, Wolfert Brederode, …
După lansarea unui album de debut “Tideland” (2015) și a unei interpretări notabile la Festivalul de Jazz din Belgrad, cvartetul Hashima a devenit unul dintre punctele de referință ale scenei de jazz sârbe. Imediat după lansarea primului album, grupul a primit recenzii uimitoare de la criticii internaționali de jazz (JazzWise, JazzTimes, NYCJazzRecord, AllAboutJazz …). Concertele din Germania, Bulgaria, Macedonia și Serbia au încheiat un debut surprinzător de reușit
2 ani mai târziu, Hashima publică un al doilea album “The Haywain” pentru Metropolis Records. “Haywain” are una dintre cele mai respectate improvizații / muzicieni de jazz liber la trompeta – Susana Santos Silva la prima melodie.
“Deschiderea” Dance No.3 “este o adevarată bomba. Spiced cu starul portughez în ascensiune Susana Santos Silva trompete vibrato rezoling te loveste și mintea ta zboară departe. “JazzMusicArhive
Muzica audio a albumului a fost făcută în studioul francez La Buissonne, de către inginerul lor de masterat, Nicolas Baillard (cunoscut pentru mastering peste 30 de înregistrări ECM, cum ar fi Avishai Cohen, Jack DeJohnette, Nik Beartsch Ronin, Charlie Haden, Joachim Kuhn, Ahmed Jamal, ).
Într-o apariție din ianuarie 2018 în paginile uneia dintre cele mai renumite reviste de jazz, “NewYorkCity Jazz Record” enumeră “Haywain” -ul lui Hashima pe o listă cu cele mai bune înregistrări de jazz din toată lumea în 2017.
Blue Family (SRB) – Genuri interpetate jump, swing, blues.
Dejan Pavic – tobe
Milan Jarakovic – bas
Ivana Pantic – vocal
Slobodan Cedic – chitară
Aleksandar Jacimovic – saxofon
Branimir Kosar – pian și Hammond
Grupul vine din Serbia, a fost înființat în 1996. Numeroasele apariții din întreaga țară au fost urmate de un turneu în Italia – Padova, Milano, Roma.
Participă la festivaluri și concerte în Ungaria, România și Elveția. Au fost printre oaspeții favoriți ai marilor cluburi și festivaluri din toată țara. Promovează stilul “West Coast Jump”. CD-ul “Here Comes The Blues” (din 2001), printre alte publicații, a fost premiat ca cea mai bună înregistrare de blues a anului. Grupul traversează 20 de mii de kilometri, cu peste 200 de concerte pe an. În unele cluburi Blue Family are un angajament constant care durează de mult timp.
Înregistrări:
Blue Underground “Mashline Records” 2000.
Blues “Round Records” 2001.
Blues Summit (înregistrări de la festivalul Voxstock Belgrad, festivalul Blues Summit Pancevo)
“Jumpin` Wolf Production” 2003.
Made in Romania {live din “Festivalul de Jazz Gala Blues” Timisoara “Jumpin` Wolf Production 2004.
Blues Summit 06. (live de la Blues Summit 06. Pancevo) Jumpin` Wolf Production 2006.
Feelin` Groovy 2009.
Trupa “In-Fusion” (RO)
– Călin Pop – chitări acustice –
– Marius Pop – chitări electrice –
– Peter Erdei (Irlanda) – bass –
– Oliver Zisko (Ungaria) – tobe –
(La concertele în aer liber trupa are un intresant show special de tobe în care se folosesc flăcări)
A luat naștere prin realizarea unui album cu același nume produs de Soft Records București în anul 2017.
Proiectul a fost conceput din anul 2014 printr-o interesantă și inedită colaborare muzicală si conceptuală fiu-tată, două generații diferite dar cu un țel comun- o muzică de fuziune de stiluri, o muzică de creație cu preponderență instrumentală de rafinament realizată printr-o tehnică instrumentală aparte creând atmosfere deosebite menite să ducă ascultatorii pe cele mai înalte culmi ale emoției și imaginației.
Fiul este Marius Pop, cunoscut chitarist din Bucuresti care la ora actuală face parte din grupul artistului si compozitorului bucurestean mainstreem Smiley. Dintre mai multele proiecte personale la care a participat unul important a fost cel numit”M-Theory”, grup pe care l-a fondat si cu care a realizat un aparte disc intitulat “First step” în stil jazz-fusion. A participat la mai multe concursuri. Cel mai reprezentativ pentru Marius fost concursul “Guitar idol III” susținut la Londra în anul 2011 cand a fost desemnat câștigătorul premiului “Jaden rose”.
Tatăl este Călin Pop, fondatorul, vocalistul, chitaristul și leaderul legendarului grup rock “Celelalte Cuvinte”, grup format in 1981 cu inceputurile studențești la Timișoara, cu 10 albume de studio, numeroase premii și apariții scenice de-a lungul timpului. Tatăl a mai realizat pe lângă albumul “In-Fusion” cu Marius încă 3 albume solo editate tot de către Soft Records în perioada anilor 2014 -2018 precum și diverse colaborări cu nume marcante ale show-biz-ului romanesc (Felicia Filip, Mihai Godoroja, Florian Pittiș, Nicolae Covaci- Phoenix, Dan Andrei Aldea- Sfinx, Florian Chelu-Rock Filarmonica Oradea, etc).
Cantecele acestui proiect sunt în exclusivitate creații proprii.
În această călătorie muzicală spirituală, sinceră si emoționantă tată -fiu vor fi întâlnite sonorități majoritar instrumentale de atmosferă realizate printr-o fuziune de stiluri conținând elemente balcanice, jazz, clasice, orientale, etno, duse pe cele mai înalte culmi ale simțirii și imaginației posibile.
JazzyBIT(RO) – Un trio de loud jazz multipremiat din Timișoara (România) format din Teodor Pop (pian, claviaturi), Mihai Moldoveanu (bas) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe), ce oferă o combinație energică de jazz și rock, presărată cu blues, latin și funk.
Cintia Horvath Quintet(HU) – “Jucăria mea preferată era un câine mic, care cânta o melodie … Atunci a fost momentul când a început totul mi-au spus părinți mei”.
Deși nu există muzician în familie, părinții lui Cintia și-au dat seama de muzicalitatea pe care o avea. La vârsta de doi ani nu putea nici măcar să vorbească, dar ea canta în permanență cântecul jucăriei preferate. Din acest moment, muzica a jucat un rol important în viata ei.
Și-a început studiile de muzică la vioară la vârsta de șase ani. Visul ei era să devină un violonist, dar mai târziu sa regăsit cântând cu vocea.
Cintia Horvath a câștigat premii în diferite competiții.
În 2010 a câștigat primul loc la Europop International Singing Competition. În 2011 a câștigat locul 3 la concursul “Vocea muzicii”. A obținut apoi un premiu special în competiția cu genericul “Tu ești viitor”.
În Serbia, a reușit să intre în semifinalele din “Sylvester Levay”, concurs muzical internațional. De asemenea, a câștigat premii atât solo, cât și în duet și un premiu special la concursul național de muzică.
După absolvire, sa apropiat de muzica de jazz și în curând, a început să studieze jazz vocal la Conservatorul „Bartók Béla” din Budapesta.
În 2013, ea a câștigat un premiu special la Concursul național de jazz „Abakos Lakatos Dezső”. A fost aleasă ca cea mai bună solistă la „Jazz Show Jubileu” în 2017.
În acest 2018 își termină studiul ca interpret vocal de jazz la cursul de licență al Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”.
Ea a fost membru al grupului Wind Singers acapella timp de doi ani. Duoul ei de chitară și voce continuă să apară în diferite baruri din Budapesta. Ea a cântat deja cu grupuri precum Orchestra simfonică Savaria și artiști precum chitaristul Roland Balogh,pianistul Zoltan Balogh, basistul Jozsef “Pluto” Horvath și bateristul József Bordás.
În vara anului 2016, Cintia și-a format propriul cvintet cu mari muzicieni de la Academia – Szabolcs Varvolgyi, la chitară, Izsak Vidakovici la saxofon tenor, Abel
Denes la bas și Benedek Karpati la tobe.
Cvintetul Cintia Horvath a concertat în locuri precum Clubul Jazz din Budapesta, Opus Jazz Club, Zilele Kanizsa Jazz. Au participat la jubileul Jazz Showcase, – la Palatul Artelor acesta fiind cel mai semnificativ spectacol de talente din regiunea Europei de mijloc. Grupul a câștigat aici un premiu special după care a primit invitații la festivaluri atât în Ungaria, cât și în străinătate. Scopul lor viitor este de a înregistra primul album propriu.
Cvintetul Cintia Horvath pune accent pe crearea unei atmosfere care exprimă cu adevărat melodia. Fiecare muzician cântă combinând stilurile tradiționale cu cele moderne.
Cotton Pickers(SRB) – a fost format în 2004, numele original al trupei a fost “feedback neînregistrat”, dar este ulterior transformat în COTTON PICKERS, un nume care rămâne și înprezent. În 2006, membrii trupei au fost forțați să facă o pauză până în 2008, când bateristul lor s-a întors în America, unde a trăit timp de doi ani. În 2008, au început să-și
ia muzica mai serios, iar rezultatul a fost un succes instantaneu! Perseverența, devotamentul și efortul le-au adus numeroase premii. După patru ani de muncă grea, tocmai și-au terminat albumul de debut numit “SLAUGHTERHOUSE BLUES”. Abatorul a venit ca o idee, deoarece “Pickers de bumbac”, folosesc abatorul abandonat ca zona lor de repetitii…
Accesează programul complet de la Deva Jazz Festival 2021: 27, 28, 29 și 30 August.