Ediția 2019

Ediția a doua Deva Jazz Festival

În anul 2018 la finalul lunii august și începutul lunii septembrie, Deva Jazz Festival ia naștere și vine ca un eveniment mult așteptat. Drept dovadă stau miile de spectatori care au fost prezenți în toate cele 3 seri, dar și participanții direcți la diferitele ateliere cu teme din fotografie, modă, istoria jazz-ului și instrumente muzicale desfășurate pe parcusul zilelor de dimineața până seara.

Cei care au concertat efectiv în fiecare seară la Deva Jazz Festival pe scena centrală din Parcul Cetății Deva sunt cei care marchează startul primei ediții și este o deosebită plăcere să îi reamintim după cum urmează:

Paperjam (RO) – Este un eveniment de muzică improvizată fondat în 2012 de către basistul Mihai Moldoveanu. Inițial gândit ca un mediu de exprimare spontan ce presupune creație ad hoc, Paperjam propune și înseamnă explorare muzicală conferind variației de muzicieni invitați libertate completă de exprimare. Stilistic, Paperjam se află undeva între muzică electronică, rock, jazz și hip-hop. Un EP numit “Papercuts” a fost lansat în 2013.

PAPERJAM (angl.) [pron. /ˈpāpər jam/] s.n.

1. Eveniment de improvizație muzicală, făcut de un grup de oameni care au corzi de chitară și clape și butoane crescute din degete + bețe de bătut la tobe răsărite din palme. Și au chef să cânte fără partitură. Și fără limită.

2. Acțiune prin care se ia un beat și se întoarce pe toate părțile. Se aruncă în aer și se trântește de pământ, se ține pe o linie de plutire chill sau i se ascut colții cu care îți mușcă din timpan. Și din suflet. Să mergi la Paperjam = Nu să asculți, ci să simți. Nu să vezi o trupă, ci să ai un feeling. Uneori e chill, alteori e party. Cu siguranță nu e mainstream, dar uneori se joacă cu secvențe de sunete fluierabile.

3. Fuziune liberă de genuri și stiluri. Funk și reggae, rock și post-rock, ambient și poate chiar jazz.

4. Succesiune de stări și senzații. Lene. Sau chef de dans și de bătut ritmul. Muzică ce se încolăcește moale în jurul tău, ca o pisică somnoroasă. Sau îți înțeapă auzul cu un sunet înalt. Atmosferă.

Paperjam

Janet Evra Trio (SUA) – Suntem foarte încântați să anunțăm prima formație ce ne va încânta la Deva Jazz Festival 2019: Janet Evra Trio din SUA. Janet Evra va începe turneul său european din această toamnă chiar de la Deva, Deva Jazz Festival fiind primul său concert din acest turneu.

Janet Evra este o vocalistă, contrabasistă și compozitoare din Anglia, stabilită în Statele Unite. Janet îmbină influențele jazz-ului bossa nova, samba și latin cu stilul modern de jazz pentru a produce jazz proaspăt, original. Janet a lansat recent albumul ei de debut, “Ask Her to Dance”, cu Adam Maness la pian, Will Buchanan la chitară și Montez Coleman la percuție. Janet participă la festivalurile și concertele principale/premier din Statele Unite și Europa.

Ea va participa la Festivalul de Jazz de la Deva într-o formulă de trio (voce, chitară, contrabas, percuție) cu Will Buchanan la chitară și Jim Hegarty la pian și percuție, Janet performând la contrabas și voce. În cadrul show-ului de la Deva va cânta un amestec de muzică originală a lui Janet și câteva dintre piesele favorite ale fanilor.

Janet Evra Trio

Letecki Pekinezeri (MK) – Lăsați muzica să vorbească pentru ei, între timp tot ce trebuie să știți este că acești tipi au dat șansa jazz-ului și înainte de a ști, muzica i-a păcălit, a devenit mormântul lor, prieten, iubit și profesor. Când și-au dat seama că au făcut o înțelegere cu libertatea în sine, Flying Pekingese s-a dezlănțuit.


Nu vor să sune ca un muzeu de ceară dezordonată, de fapt, nu se gândesc la sunetul lor. Ideile fermentează într-un mod imprevizibil, iau formă și se termină pe hârtie. După construcție vine interpretarea cinstită și aspră în care poate fi sesizată obraznicia copilărească. Atenție, orice se poate întâmpla când zboară un Pekingese!


Letecki Pekinezeri

Monstein Ensemble (CH) – Muzică clasică și jazz. Când aceste genuri se întâlnesc, ele au potențialul de a construi o alianță extrem de emoțională și sofisticată. La prima vedere, cele două sfere muzicale, cu structurile lor unice și individuale, ar putea părea opuse, totuși, atunci când le asculți îndeaproape, ele sunt o completare fructuoasă și o acordare subtilă.

Combinând jazzul și muzica clasică este nevoie de un artist cu o intuiție distinctă, care se simte legat de ambele sfere nu numai din punct de vedere tehnic, ci și emoțional.


Ca un călător în și între ambele lumi, percuționistul vizionar elvețian Dimitri Monstein combină genurile care îi modelau cel mai mult drumul artistic. Pe albumul său de debut “Landscape”, ascultătorul poate deveni martor acestui lucru. Limitele aparente ale genurilor
se estompează și se dizolvă, elemente de jazz și muzică clasică se întâlnesc și fuzionează.

Monstein Ensemble

The Gamblers – Sremska Mitrovica (SRB) – Este o trupă de ritm și blues sârb fierbinte, cu sediul în Sr. Mitrovica, Serbia, înregistrează și interpretează un stil variat și unic de soul și swinging ‘ritmul și blues-ul infuzat – o interpretare modernă a blues-ului timpuriu, soul și rock … De la jazz, folk, blues, soul, The Gamblers par să atingă fiecare aspect al muzicii clasice americane, dar cu o prospețime la fel de interesantă pe cât este familiară. Trupa de șase a cântat la numeroase festivaluri și evenimente muzicale de prestigiu din jurul Serbiei și fostelor republici iugoslave și a Europei.

Gamblers -Sremska Mitrovica ·

The Gamblers – Sremska Mitrovica

Martha High (SUA) – „Regina muzicii soul”, Martha High realizează o adevărată călătorie de explorare a moștenirii muzicale, aducându-vă vremurile al naibii de bune de odinioară, împreună cu The Soul Cookers !!!

Martha High & The Tighten Ups

Martha High & The Tighten Ups – "Opportunity". Ms. High originally recorded this song as a member of The Jewels in 1964 (Dimension D-1034).

Publicată de Martha High The Goddess of Soul pe Luni, 29 iulie 2019

Martha High a cântat pe scenă cu James Brown timp de 30 de ani, fiind cea mai îndelungată colaborare de acest gen, iar în prezent, face turnee în întreaga lume ca solistă a trupei lui Maceo Parker, un alt vechi aliat al Godfather of Soul.

Meritele sale ca unul din cei mai de încredere colaboratori al lui Brown, fac din Martha High o contributoare incontestabilă la istoria muzicii soul. Ei au fost împreună la vestitul concert al lui James Brown de la Boston Garden din Aprilie 1968, în seara de după asasinarea lui Martin Luther King, când Brown a împiedicat prin simpla sa prezență pe scenă și prin mesajul pozitiv, escaladarea violențelor.

Martha a fost de asemenea alături de James Brown cu ocazia curajoasei călătorii în Vietnam, pentru a da spectacol în fața trupelor americane și la concertul Rumble In The Jungle din Zair, unde au avut 60,000 de spectatori, mai mulți decât la meciul George Foreman/Muhammad Ali, desfășurat sub același nume în Kinshasa.

O nouă confirmare a faptului că High rămâne o forță redutabilă în muzică este faptul că noul său album solo Singing For The Good Times (Blind Faith Records) apărut în primăvara anului 2016 a fost primit cu entuziasm de critici. De la Școala Tradițională până la noile direcții, Martha High și The Soul Cookers vă vor încânta cu moștenirea muzicală de la Jazz la Soul, Blues și Funk! 

După turneul de succes din 2017, Martha High și The SoulCookers au devenit o echipă de neratat !!!!

Martha High

Steel Jazz Quartet (RO) – Steel Jazz Quartet, trupa locala, a fost conceputa ca o reprezentare a stilurilor Swing, Bossa Nova și Blues acoperind perioada anilor ’30-’40.

La Deva Jazz Festival 2019 din partea gazdelor participă:

Steel Jazz Quartet & Purcariu Nistor (Don Giovanni) – Deva(RO)

Mircea Goian – bass
Turi Zoltan – chitară
Călin Sân – claviaturi
Gabriel Hărăguș – tobe
Nistor Purcariu (Don Giovanni) – vibrafon

Proiectul Steel Jazz a fost inițiat de către Mircea Goian la Hunedoara în anul 2010 și a avut mai multe variante de-a lungul timpului: Steel Jazz Trio, Steel Blues și Steel Jazz Quartet.
Piesele care formează repertoriul grupului sunt din vremea în care se cânta in aceste stiluri, in prima parte a secolului trecut. Pe lângă o serie de piese instrumentale reprezentative, majoritatea creațiilor abordate se axează pe lucrări de dans, care erau executate în cluburi, foarte numeroase la acea vreme, fiind scrise de compozitori care de cele mai multe ori erau și interpreți.


În ultimii ani repertoriul grupului s-a îmbogațit și cu lucrări muzicale din creația blues. Ținand cont de aptitudinile și de interesul membrilor actuali ai grupului Steel Jazz Quartet pentru aceasta perioadă muzicală, lucrurile au decurs firesc. Ar mai fi de remarcat faptul că orchestrațiile au fost adaptate la instrumentele la care cântă muzicienii, partea de improvizație rămânând la îndemâna interpreților. La Deva Jazz Festival 2019 grupul îl are ca invitat pe Purcariu Nistor (Don Giovanni) la vibrafon.

Steel Jazz Quartet

Ne intalnim în 1 septembrie 2019 in Parcul Cetații Deva cu Steel Jazz Quartet:

Publicată de Deva Jazz Festival pe Miercuri, 17 iulie 2019

Purcariu Nistor (Don Giovanni)
– 40 de ani de experiență muzicală.
– A cântat la tobe pentru prima oară în 1972.
– S-a născut în 1950.
– A sustinut multe concerte în țară și în străinătate: Pierrefeu du Var (Franța 1998), Perugia, Siena (Italia-1993).
– A colaborat cu grupurile Vocal Jazz Quartet și Reflex din Sibiu, România.
– În Perugia, a fost onorat să facă o sesiune de jamuri cu faimosul trompetist Wynton Marsalis și vibrafonistul Bobby Hutcherson.
– A participat la Umbria Jazz Clinics, Perugia, Italia, 1993.

Steel Jazz Quartet

Blue Noise (RO) – La Deva Jazz Festival 2019 vom asculta 6 voci excepționale reunite în grupul BLUE NOISE.

Marina Arsene – sopran
Elena Morosanu – sopran
Ana-Cristina Leonte – alto
Mihail Grigore – tenor/bariton
Denis Bolborea – beatbox si efecte
Bogdan Tudor – bas

În România poți numara pe degete trupele care explorează cu succes teritoriul a capella, iar BLUE NOISE este una dintre aceste trupe, având în componența sa șase cântăreți aleși pe sprânceană. De la cea mai acută voce până la cea mai gravă, rolurile sunt distribuite asfel încât toată paleta sonoră să fie colorată, fara a mai avea nevoie de alte instrumente: soprana formației este Marina Arsene, în rol mezzo-soprană este Elena Moroșanu, altistă este Ana-Cristina Leonte, Mihail Grigore este bariton, cele mai grave note sunt cântate cu succes de basul Bogdan Tudor, iar responsabil cu pulsul și “noise-ul” din Blue Noise este Denis Bolborea (beat-box).


Trupa a lansat de curând un album nou intitulat “PORTRAIT”. Acesta cuprinde în cea mai mare parte compoziții proprii, piese de puzzle care surprind personalitatea muzicală și calitățile unice ale fiecărui membru, care puse împreună alcătuiesc un portret sonor omogen, dar în același timp divers și imprevizibil. Piesele de pe album, dar și repertoriul grupului în general, înglobează mai multe influențe stilistice care onorează atât tradiția cât și inovația sau curente muzicale mai nou aparute: jazz, blues, folclor, pop, indie, trip-hop sau drum and bass. Însă ceea ce face ca acest proiect să fie inedit nu este varietatea stilistică, ci mai degrabă oceanul imens de posibilități pe care vocea umană îl poate explora, îl poate experimenta. Efecte, armonii, zgomote, numeroase culori timbrale, toate redate de șase voci care vibrează împreună transmit mai departe emoție, se clădesc și tot la fel de ușor se disipă stări și afecte prin intermediul unei impresionante arhitecturi fonice, iar această vibrație colectivă lansează provocări senzoriale care ajung la ascultător prin cea mai intimă și directă cale.

BLUE NOISE

BLUE NOISE – o propunere inedita in 1 septembrie la Deva Jazz Festival 2019.

Publicată de Deva Jazz Festival pe Sâmbătă, 27 iulie 2019

În palmaresul grupului vocal se înscriu numeroase concerte, interesante colaborări și workshopuri. Anul trecut au fost invitați la Bucharest Jazz Fest, Brașov Jazz & Blues Festival, Festivalul Internațional “Craiova Muzicală”, Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiești, Gala Premiilor Radio Romania Cultural, au demarat, cu sprijinul AFCN, proiectul “Laboratorul de Voci”, au creat și au lansat albumul “Portrait”, album primit cu entuziasm atât de publicul larg cât și de cunoscători. În trecut au colaborat cu artiști precum Răzvan Suma, Vița de Vie, Skizzo Skillz, Damian & Broth-ers, Alexandra Usurelu. Un alt lucru important, întâmplat în 2017, care îi călăuzește, este acela că Blue Noise a luat parte la un workshop organizat la Cluj, de nimeni alții decât de celebrii King’s Singers din Londra, o “somitate” în domeniul a cappella, workshop la care Blue Noise a impresionat atât asistența de specialitate, cât și pe cei de la King’s Singers.

Blue Noise

Sorin Zlat Quintet (RO) – Vă invităm să-i ascultați în 1 septembrie 2019 la Deva Jazz Festival.

“Sorin Zlat Quintet-The Land of Dreams” & special guest from New York Gianluca Renzi

Sorin Zlat- piano & bandleader
Mihaela Alexa- voce
Sorin Zlat Sr.-saxofon
Gianluca Renzi-contrabas
Claudiu Purcarin-tobe

Sorin Zlat Quintet a luat ființă în anul 2008. In prezent componența grupului este urmatoarea: Sorin Zlat Jr. (pian si leader) , Mihaela Alexa (voce), Sorin Zlat Sr (saxofon), Gianluca Renzi (contrabas) si Claudiu Purcarin (tobe). La concertele pe care le-au sustinut in Romania, Europa si S.U.A grupul si-a propus si continua sa incante publicul cu compozitii originale, standarde de jazz, coveruri reorchestrate in maniera proprie si lucrari noi ce vor aparea pe urmatorul disc “The Land of Dreams”. Prin această fuziune de stiluri, grupul a câștigat recunoșterea publicului de jazz din România și din străinătate, bucurându-se de numeroase concerte pe scenele unor cluburi si festivaluri celebre, precum: Montreux Jazz Festival, Jacksonville Jazz Festival (S.U.A), Garana Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Timisoara Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival, Bacau Jazz Festival, Danube Jazz Festival (Galati), Cikis Jazz Festival (Miercurea-Ciuc), Craiova Jazz Festival, Campina Jazz Festival, Ploiesti Jazz Festival, Vortex, Pizza Express, Ronnie’s Scott, Kings Place din Londra, Nardis Club (Istanbul), Jazz Cafe (Montreux), B-flat (Berlin), Pera Fest (Turcia), Getxo Jazz Festival (Spania), Jacksonville Jazz Festival (S.U.A), Monaco Jazz Festival, etc. Sorin Zlat a cântat pe aceeași scenă alături de nume mari ale jazzului: Lee Ritenour, Ravi Coltrane, Brandford Marsallis, Joey Calderazzo, Tito Puente și Jeff Ballard. In data de 28 mai 2017, Sorin a fost invitat ca headliner la festivalul din S.U.A ” Jacksonville Jazz Festival” sa concerteze in aceeasi seara si pe aceeasi scena alaturi de Chick Corea Trio, Joey Alexander Trio si The Commodores.

Sorin Zlat Quintet la Deva Jazz Festival în 1 septembrie 2019

Sorin Zlat Quintet la Deva Jazz Festival în 1 septembrie 2019

Publicată de Deva Jazz Festival pe Miercuri, 21 august 2019

Sorin Zlat (Pian) – Pianist de jazz, clarinetist, compozitor, orchestrator si castigator a peste douazeci de premii nationale si internationale, este unul dintre cei mai talentați muzicieni români de jazz al momentului. A inceput studiile muzicale la varsta de sapte ani, primele instrumente studiate fiind vioara si clarinetul la Liceul de Arta “George Apostu”din Bacau. Este absolvent al Facultatii de Muzica ”George Enescu” din Iasi, sectia clarinet clasic si masterand al Universitatii de Muzica din Bucuresti, sectia jazz, instrument-pian la clasa renumitului pianist si profesor de jazz Mircea Tiberian. Sorin a creat un repertoriu ce contine piese de jazz originale, precum si standarde reorchestrate, variind prin stilurile latin, jazz, pop si clasic, orchestrate pentru a reflecta stilul sau interpretativ unic care i-a adus recunoasterea instanta pe scena de jazz Europeana si Nord Americana. Printre numeroasele premii castigate de catre Sorin, mentionam Marele Premiu in cadrul Competitiei de Jazz din Jacksonville, Florida, Statele Unite ale Americii (2015), Marele Premiu in cadrul Competitiei de Jazz din Monaco (2013), Marele Premiu in cadul Competitiei de Jazz din Montreux (2015), precum si Premiul pentru Cel Mai Bun Muzician de Jazz pentru anii 2014, 2015, acordat de catre Fundatia de Jazz Muzza. Demn de mentionat este faptul ca Sorin a fost nu numai primul pianist de origine romana, dar si primul pianist international care a castigat pentru prima data Marele Premiu in cadrul celui mai prestigios concurs de pian solo din S.U.A, ” The Great American Jazz Piano Competion”, o competitie cu o traditie de peste 30 de ani. In vara aceluiasi an, Sorin a lansat albumul Endurance ce contine piese solo, in trio, precum si compozitii personale, un album primit cu multă apreciere de către iubitorii de jazz. Invitat ca headliner la Jacksonville Jazz Festival, Sorin Zlat a concertat pe aceeași scenă alături de Chick Corea Trio, Joey Aleander Trio, Gregory Porter, Richard Bona, Lalah Hathaway, The Commodores si multi alții.


Mihaela Alexa (Voce) a absolvit Conservatorul și masterul în muzică la Universitatea de Muzică din București, secția canto clasic. Este printre puținele soliste de canto clasic care a reușit să îmbine, dar și să diferențieze clasicul de muzica ușoară, jazz, pop, soul. A participat și a câștigat numeroase competiții de muzică clasică si jazz. În prezent este solistă (soprană) la Teatrul de Opera si Opereta „Nae Leonard” din Galați si Teatrul de Opereta din Bucuresti cu care susține frecvent numeroase concerte în țară și în străinătate. Debutul în jazz l-a avut în 2008 alături de Sorin Zlat , alături de care a susținu concerte în țară și în străinătate la cluburi si sali de concerte precum: Music Village Jazz Club ( Bruxelles), Birdland Jazz Club (New York), Insitutul Ghoete (Paris), B-Flat Jazz Club (Berlin), Craiova Jazz Festival, Galati Jazz Festival, Houston Jazz Festival etc.

Sorin Zlat Sr. (Saxofon) -Saxofonist de jazz, clarinetist, orchestrator si castigator a numeroase premii, a inceput studiile muzicale la frageda varsta de sapte ani, primele instrumente studiate fiind pianul si clarinetul la Liceul de Arta “Octav Bancila”din Iasi. Este absolvent al Facultatii de Muzica ”George Enescu” din Iasi, sectia clarinet clasic. Este un muzician cu o bogata experienta, având colaborări cu artisti romani de marcă, precum Ion Baciu Jr., Petrica Andrei, Marius Vernescu, Emil Bizga, Anca Parghel, Tudy Zaharescu, Marian Georgescu, Liviu Marculescu, Big Band-ul Radio și multe colaborări cu artiști din afara tarii (Luxemburg, Belgia, Olanda, Israel, Anglia, Japonia, Franța, Germania, Danemarca). In stilul sau interpretativ se pot regasi influente de la celebrii muzicieni de jazz precum: Charlie Parker, Sonny Stitt, Dexter Gordon, John Coltrane, Michael Brecker si multi altii. Un important premiu de mentionat este in anul 1979 unde a obținut Marele Premiu și Premiul pentru cel mai bun solist la Concursul de jazz de la Sibiu, alături de trupa de jazz-rock „Transfer” (cu care a avut numeroase concerte în țară, Europa, Asia și America). A participat la festivaluri de renume din tara si a cantat in cluburi celebre precum: Vortex Jazz Club si Pizza Express (Londra), Jazz Station Club (Bruxelles), Luxemburg Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Craiova Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival etc.

Gianluca Renzi (NY) – Contrabas- compozitor, aranjor și inginer de sunet stabilit în New York, este un muzician recunoscut la nivel internaţional. În cei 20 de ani de activitate a colaborat cu mari artiști de jazz precum: Chick Corea, Keith Jareth, Jacam Manricks, Kevin Hays, Ari Hoenig, Jon Davis, Loston Harris, Giovanni Mirabassi, Lukmil Perez, Alex Sipiagin, Gene Jackson, Orrin Evans, Rudy Royston, Mark Whitfield, Clarence Penn, Eliot Zigmud și mulți alții. Este inclus în site-ul international “All About Jazz” https://musicians.allaboutjazz.com/gianlucarenzi apare ca sideman, compozitor și solist pe albume celebre de jazz, și până în prezent a adunat peste 10 premii internaționale pentru activitatea artistică. A cântat la cele mai importante festivaluri de jazz din lume, cum ar fi: Umbria Jazz (Itlaia), Marciac Jazz Festival (Franța), San Francisco SFJazz (SUA), Richmond Jazz Festival (USA), Shanghai Jazz Festival (China), și multe altele.

Claudiu Purcarin (tobe) La 12 ani câştigӑ pentru prima datӑ Olimpiada Naţionalӑ de Muzicӑ. Experienţa tânӑrului baterist include colaborӑri cu Mircea Tiberian, Sorin Zlat, Pedro Negrescu, Marius Popp, Nicolas Simion, Marius Vernescu, Anca Parghel şi artişti pop, precum şi participӑri la festivaluri de jazz şi emisiuni de televiziune.

Sorin Zlat Quintet

Accesează programul complet de la Deva Jazz Festival 2020: 27, 28, 29 și 30 August.