Ediția 2020

Ediția a treia Deva Jazz Festival

Creștem frumos în fiecare an și ne bucură interesul și prezența la Deva Jazz Festival din ce în ce mai mare a pasionaților de jazz, atât din partea spectatorilor, cât și din partea participanților. Îi amintim aici și le mulțumim celor care ne-au încântat la Deva, în Parcul Cetății, prin reprezentațiile desfășurate în 2020 la finalul lunii august:

MUNTET

Un must-see-live quartet cu 4 muzicieni consacrați în sfera muzicii creative. Jazz contemporan într-o abordare viscerală, cu shifturi subtile în care se regăsesc elemente din muzica electronică și Hip-Hop. O muzică proprie, inspirată din lumea lui J. Dilla și J. Coltrane, cu un groove super dansant, suprapus cu explorări care pornesc de la balade și se întind până la free-jazz imersiv. Toate sub semnul eliberării emoției colective. Cei 4 vă așteaptă mereu la o reprezentare artistică a relației vitale dintre om și sunet.

MUNTET

MUNTET au urcat pe scena Deva Jazz Festival în seara de joi, 27 august 2020 în urmatoarea formulă:

Alex Munte – Sax Tenor
Alex Cos – Chitară
Sandor László – Bass/Synth
Sergiu Fanica – Tobe/Fx

Incoming good vibes from our last gig ,full video will be out soon ..🎶🥁🎹🎬••••••••••#beatsremedy #beatsremedyreunited #hiphop #instrumentalhiphop #undergroundhiphop #boombap #boombaphiphop #jazz #jazzmusic #groovy #funky #turntables #turntablism #newmusic #sp404sx #liveband #clujnapoca #cluj #instadrums #guitar #guitarist #bass #tenorsax

Publicată de Sergiu Fanica pe Sâmbătă, 1 februarie 2020

“Deși liniile melodice sunt abia sugerate, sau cel mai adesea distorsionate, piesele rețin atenția ascultătorilor prin densitatea și intensitatea travaliului improvizatoric. Paradoxal, deși conținutul muzical în sine are tente predominant sumbre, totuși impresia finală este aceea a unei exorcizante resurecții. Jazz Contemporan!” Virgil Mihaiu despre Muntet.


Last gig of 2019 ..Free floating with ma bro Alex Munteanu and @beats_remedy recently in Cluj Napoca @ateliercafecluj ..thanks @lackoobass for the vid and noises😄••••••••••#beatsremedy #beatsremedyreunited #jazzmusic #improvising #jazzmusician #hiphop #hiphopmusic #undergroundhiphop #instrumentalhiphop #downtempo #funky #boombaphiphop #groovy #tenorsax #sp404 #sp404sx #instadrums #bradydrums #zildjiancymbals #vicfirth #clujnapoca #clujlife

Publicată de Sergiu Fanica pe Vineri, 3 ianuarie 2020

Amalia Gaiță – Funky Jazz, Quiet Storm, Rock’n Soul

Amalia Gaiță a început să cânte de la 6 ani, participând încă de atunci la competiții vocale și implicându-se în proiecte interesante. Pentru ea muzica înseamnă joacă, căutare și experiment. A copilărit cu muzica lui Clapton sau Sade, cochetând cu jazz-ul, soul-ul și uneori rock-ul.

Amalia Gaiță

Primul album semnat Amalia Gaiță a fost lansat în 13 decembrie 2017. “Melting Sun” este un material energic, colorat, care aduce emoție și intimitate, printr-o fuziune de jazz-soul-funk-rock alternativ. Alături de trupa ei, Vlad Cotruș – chitară, Mihai Moldoveanu (prietenul festivalului nostru încă de la prima ediție) – chitară bas, Adrian Schiopu – tobe, Amalia urmărește jocul și improvizația, atingând surprinzătoare câmpuri emoționale, prin stilul eclectic și structurile contemporane, cu accente vintage.

Press quotes: “Dincolo de faptul că absolut toate piesele cântate sunt creații proprii, band-ul este cât se poate de sudat, iar melanjul de stiluri prin care navighează abil acest proiect are un plus de șarm grație timbrului vocal al Amaliei. Influențele jazzy-pop a la Sade care se fac auzite în melodia River. Everlasting, compoziție care în a doua jumătate se transformă grație instrumentației într-un soi de rock alternativ cât se poate de energic, reușesc să creeze o stare de bine. De mare efect sunt și desele ruperi de ritmuri din piese ca Sun Man sau Bells and Demons, iar amestecul izbutit de funk, pop, rock și jazz care se revarsă din compozițile acestea este de bun augur.”
Zoltan Varga

Amalia Gaiță

Prestigiosul trompetist american de origine română Emil Bîzgă a acceptat invitația noastră de a fi parte a Deva Jazz Festival.

Pe scena Deva Jazz Festival, “Emil Bîzgă Smooth Trumpet” vor fi:

Ana Maria Galea – voce

Alex Man – chitară

Daniel Csikos- pian

Mike Alex – bas

Adi Tetrade – tobe

Emil Bizga – trompetă

Emil Bîzgă Smooth Trumpet

Cariera lui Emil Bîzgă cuprinde numeroase concerte solo, cele alături de Orchestra Niedersachen Jazz, Bucharest Radio Big Band şi Opera din Hanovra şi apariţii în cadrul numeroaselor festivaluri din ţară sau din străinătate, precum Festivalul de Jazz Richard Oschanitzky (Iaşi, România), Festivalul de Jazz Patras (Grecia), ZeitTon Festival (Viena, Austria), Festivalul Miles Davis (Cracovia, Polonia) sau Festivalul de Jazz de la Montreux (Elveţia). Renumitul trompetist a urcat pe aceeaşi scenă cu nume mari ale jazzului internaţional, Ray Charles şi Jimmy Cobb, iar în St. Petersburg a avut ocazia să încânte publicul prin colaborarea cu Vladimir Cosma, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori de muzică de film.Bogata experienţă muzicală şi capacitatea de a se dedica muzicii, i-au conferit lui Emil Bîzgă o amprentă muzicală unică, recunoscută la nivel internaţional.

Publicată de Deva Jazz Festival pe Miercuri, 12 august 2020

Emil Bîzgă a acceptat invitația noastră de a fi parte a festivalului nostru. Emil Bîzgă va aduce pe scena Festivalului de Jazz din Deva în data de 27 august 2020, un spectacol rafinat în care mesajul său va sădi în inimile spectatorilor dragoste și compasiune: “Emil Bîzgă Smooth Trumpet”.Considerat unul dintre cei mai buni trompetişti români, Emil Bîzgă s-a născut pe 23 iunie 1971, la Iaşi, într-o familie de muzicieni. Şi-a desăvârşit studiile muzicale în Bucureşti, la Conservator, locul în care a descoperit şi pasiunea pentru jazz.

Cu un master în trompetă clasică la Malmo (Suedia) şi trompetă de jazz la Hanovra (Germania) şi Universitatea Rutgers din New Jersey, Emil Bîzgă a colaborat îndeaproape cu artişti de renume precum Hakan Hardenberger şi Wynton Marsalis, care i-au definitivat stilul şi tehnica muzicală şi i-au incitat curiozitatea de a îmbina diverse categorii muzicale – muzica clasică, jazzul sau folclorul balcanic -, reuşind să aducă un element de noutate în arena muzicală internaţională. Stilul muzical al lui Emil Bîzgă se caracterizează printr-un amalgam de experienţe diverse alături de orchestre de muzică clasică sau de jazz, o mixtură de sunete contrastante, inedite pentru jazzul modern.

Cariera lui Emil Bîzgă cuprinde numeroase concerte solo, cele alături de Orchestra Niedersachen Jazz, Bucharest Radio Big Band şi Opera din Hanovra şi apariţii în cadrul numeroaselor festivaluri din ţară sau din străinătate, precum Festivalul de Jazz Richard Oschanitzky (Iaşi, România), Festivalul de Jazz Patras (Grecia), ZeitTon Festival (Viena, Austria), Festivalul Miles Davis (Cracovia, Polonia) sau Festivalul de Jazz de la Montreux (Elveţia). Renumitul trompetist a urcat pe aceeaşi scenă cu nume mari ale jazzului internaţional, Ray Charles şi Jimmy Cobb, iar în St. Petersburg a avut ocazia să încânte publicul prin colaborarea cu Vladimir Cosma, unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori de muzică de film. Bogata experienţă muzicală şi capacitatea de a se dedica muzicii, i-au conferit lui Emil Bîzgă o amprentă muzicală unică, recunoscută la nivel internaţional.

Emil Bîzgă film 2

Emil Bîzgă ne va încânta în seara de 27 august la Deva Jazz Festival:

Publicată de Deva Jazz Festival pe Miercuri, 12 august 2020

Groove Garden by Sorin Zlat sunt:

Sorin Zlat – keys / synth & bandleader

Robert Patai – voce

Răzvan Trifan- saxofon

Bogdan Tănase – chitara

Seby Sandor – bas

Laurentiu Ștefan – tobe

Groove Garden

Sorin Zlat a acceptat invitația noastră de a fi prezent la Deva Jazz Festival în seara de 28 august cu cel mai nou proiect al său de jazz: Groove Garden.Groove Garden este un proiect de jazz-funk, inițiat de pianistul Sorin Zlat, ce reunește muzicieni experimentați și cunoscuți pe scena jazz-ului românesc și internațional. Stilurile pe care le abordează grupul sunt: Gospel, Funk, R&B, Soul, Fusion, Electro, repertoriul fiind format din piese reorchestrate de la artiști celebri cum ar fi: Gregory Porter, Earth Wind And Fire, Stevie Wonder, Lalah Hathaway dar și compoziții proprii.

Grupul s-a bucurat până acum de prezențe în festivaluri precum: Timișoara Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Festivalul Aici-Acolo Creart București, Festivalul Româno-American Sibiu, Brezoi Jazz & Blues Fest, Campina Jazz Festival, Danube Jazz Festival, Ploiești Jazz Festival, Jazz on the Rooftop Festival Ploiești, Târgu Mureș Jazz & Blues Festival, Bacău Jazz Festival, prezente în străinătate, Belgia, Olanda, Franța, Anglia, Spania, Turcia. În prezent grupul lucrează la compoziții noi ce se vor concretiza în curând pe un material discografic marca Groove Garden. În anul 2019 trupa a primit din partea “Gala de Jazz și Blues” eveniment organizat anual la Hard Rock Cafe București premiul pentru cea mai bună trupă.

Groove Garden

Echipajul :

Valentin Potra – tobe
Sergiu Cătană – percutie, percuție electronică
Alexandru Pascu – chitară bas
Gabriel Almasi – chitară, synth
Petrică Ionuțescu – trompetă, clape
Lucian Nagy – saxofon, instrumente de suflat
Vlad Faur – trombon bas
Octavian Horvath – voce

Blazzaj

Călătoria funk a început în 1998, când un grup de muzicieni provenind din diferite genuri muzicale (de la jazz, la muzică clasică și până la hardcore) au inventat un dispozitiv complex, plin de dinamism și culoare, alimentat cu explozii de energie, scris în oglindă și citit BLAZZAJ.
Clădiri și mașini ce dansează, ghetouri de aur, orătănii personificate, sarcasm, umor și visare – se regăsesc toate în poveștile Blazzaj, o trupă în permanentă schimbare, ce aduce cu fiecare apariție prospețime și energie în peisaj.

Blazzaj

Viktorija Gecyte va concerta la Deva Jazz Festival în seara de 28 august 2020 cu al său Vik Vibes Quartet în următoarea componență:

Viktorija Gečytė – voce
Nicholas Thomas – vibrafon
Peter Giron – contrabas
Mourad Benhammou – tobe

Ne face o deosebită plăcere să vă anunțăm că Viktorija Gecyte (Lituania) a confirmat că va concerta în Parcul Cetății Deva în seara de vineri 28 august începând cu ora 20.30. Vik e o artistă complexă, posesoare a unei voci catifelate, de o eleganță rar întâlnită.

Vik Vibes Quartet

Câteva date despre Viktorija Gecyte:

Câștigătoare a Premiului Concursului de Jazz Vocal Sarah Vaughan 2019

Vik a avut premiera publică la vârsta de cinci ani în Lituania natală și a fost prezentată în mod regulat la televizor, în copilărie. În adolescență și-a făcut școala în jazz-ul global făcând autostopul la festivaluri de muzică din țară și a început să-și construiască un repertoriu cântând cu diverse trupe live.

La nouăsprezece ani, datorită unei burse a Colegiului Lafayette din Pennsylvania, Vik s-a mutat în SUA și s-a transferat în scena jazz-ului din zona New York-ului, în timp ce își câștiga diploma în Matematică-Economie. După absolvire, s-a stabilit la Paris și a început să interpreteze pe plan internațional.

Din 2008, Vik face turnee și înregistrează cu contrabasistul veteran american Gene Perla, care anterior concertase cu Elvin Jones, Sonny Rollins, Nina Simone și Sarah Vaughan. Al doilea album împreună, cu Edsel Gomez la pian și Adam Nussbaum la tobe, va fi lansat la începutul anului 2020 la P.M. Records.

În 2013, Vik co-conduce un proiect ambițios de big band cu pianistul francez Julien Coriatt și Orchestra sa. Ea a contribuit ca textier și compozitor la călătoria exploratorie a lui Julien prin jazz, muzică clasică și folk, cu melodii în limba maternă. Albumul lor “Blue Lake” a fost lansat în 2015.

Big Band-ul Radioului din Frankfurt a invitat-o ​​să susțină două concerte în aer liber în Germania în 2018 și 2019.

Elegantă și în mișcare, Vik este adesea lăudată pentru postura ei, exprimarea excelentă, sincronizarea impecabilă și vocea joasă catifelată. „Ea este un act de clasă” – spune Festivalul de Jazz și Blues de la Edinburgh.

“Este prima dată când am aplaudat un solo de kazoo!” a exclamat Jeff „Tain” Watts după ce a auzit-o pe Vik performând. I-a fost dăruit primul său kazoo la Festivalul Burning Man în 2017.

Pentru Vik, cântatul este o conversație muzicală, un efort uman, o călătorie care nu se termină niciodată.

Message to Deva Jazz Festival – hope to see you in two weeks in Romania!!! #flyingover ☀️😷🎶 #vikvibesquartet #devajazzfestival

Publicată de Viktorija Gecyte pe Joi, 13 august 2020

Steel Jazz Quartet & The Guests – Deva(RO)

Mircea Goian – bass și violoncel
Turi Zoltan – chitară
Călin Sân – claviaturi
Gabriel Hărăguș – tobe

Invitate: Cornelia Irimiea, Delia Baltariu şi Ana Maria Sân.

Steel Jazz Quartet & The Guests – Deva(RO)

Proiectul Steel Jazz a fost inițiat de către Mircea Goian la Hunedoara în anul 2010 și a avut mai multe variante de-a lungul timpului: Steel Jazz Trio, Steel Blues și Steel Jazz Quartet.
Programul grupului Steel Jazz Quartet a fost conceput ca o reprezentare a stilurilor Swing, Bossa Nova și Blues acoperind perioada anilor ’30-’40. Piesele care formează repertoriul grupului sunt din vremea în care se cânta in aceste stiluri.

Steel Jazz Quartet & The Guests – Deva(RO)

Pe lângă o serie de piese instrumentale reprezentative, majoritatea creațiilor abordate se axează pe lucrări de dans, care erau executate în cluburi, foarte numeroase la acea vreme, fiind scrise de compozitori care de cele mai multe ori erau și interpreți. În ultimii ani repertoriul grupului s-a îmbogațit și cu lucrări muzicale din creația blues.

Ținand cont de aptitudinile și de interesul membrilor actuali ai grupului Steel Jazz Quartet pentru aceasta perioadă muzicală, lucrurile au decurs firesc. Ar mai fi de remarcat faptul că orchestrațiile au fost adaptate la instrumentele la care cântă muzicienii, partea de improvizație rămânând la îndemâna interpreților.

La Deva Jazz Festival 2020, grupul vă propune şi lucrări in interpretare vocală susţinute de către Cornelia Irimiea, Delia Baltariu şi Ana Maria Sân.

Steel Jazz Quartet & The Guests – Deva(RO)

Numele trupei este Naked și sunt o formație de elită pentru colaborări muzicale, cu rădăcini ferme în mixul unic de muzică urbană globală cu muzică din Balcani, world music și bucuria free – jazz-ului. Amestecul solid realizat de Naked între moștenirea tradițională muzicală a Balcanilor, swing și free – jazz reprezintă coloana sonoră în căutarea permanentă a trupei pentru identitate muzicală adevărată.

NAKED vor concerta la Deva în componența:

Goran Milosevic – tobe
Branislav Radojkovic – chitară bass
Djordje Mijuskovic – vioară
Ivan Teofilovic – saxafon

NAKED au cântat pe toate scenele lumii:

Naked

O descriere muzicală a penultimului album NAKED: “Nakedonia”.

Naked

Balkan Jazz de cea mai bună calitate: NAKED la Belgrade Jazz Fest 2015

Naked

Jeff Cascaro – love & blues in the city

Jeff Cascaro – voce, trompetă

Olaf Polziehn – pian

Stefan Rey – contrabas

Hans Dekker – tobe

Jeff Cascaro

Solistul de jazz Jeff Cascaro a făcut ca soul jazz-ul să fie popular în Europa ca niciodată în ultimii ani. Acum apelează la jazz-ul clasic cu aceeași pasiune, dar rămâne fidel unei colorații de bază bluesy în selecția melodiilor și baladelor. Astfel, noul program de scenă “love & blues in the city” alternează între piesele de jazz clasice și numerele de rhythm’n blues sau blues. Însă muzica este cântată cu o lejeritate jazzistică și știe cum să combine casualitatea swingului cu asprimea pământeană a bluesului.

Jeff Cascaro

Acest program variat este prezentat la Deva într-un cvartet splendid, cu mult spațiu pentru dinamică și subtilități vocale. Rezultatul este o muzică foarte emoționantă, cu o mulțime de părți dansante, amestecând părțile vocale cele mai fine cu improvizații. În centrul acțiunii se află vocea caldă a lui Jeff Cascaro, care acționează în tradiția marilor cântăreți de jazz. Muzică pentru orele târzii.

Jeff Cascaro a creat o estetică sonoră impresionantă cu albumele sale de studio din trecut. Albumele Soul of a Singer (2006), Mother and Brother (2008), The Other Man (2012) și Love and Blues in the City (2017) sunt documente sonore atemporale ale soul jazz-ului.

Jeff Cascaro

JAZZAPPELLA
Vocal Jazz & A cappella
București, România

Echipa:

Adina Răducan – soprană
Andrada Crețu – soprană
Marta Popovici – alto
Zoltán András – tenor
Teo Manciulea – bariton
Alexandru Grăjdeanu – bas

Jazzappella este un proiect inițiat în 2006 de Zoltán András,
cîntăreț, pianist de jazz și compozitor.

Jazzappella

Grupul Jazzappella și-a creat o exprimare muzicală proprie ce se desfășoară între piese clasice de jazz și compoziții proprii originale, precum și hituri pop și piese binecunoscute din coloane sonore de film, făcînd accesibilă sonoritatea muzicii lor melomanilor în general, cît și connoiseur-ilor în ale muzicii.

Solouri improvizate de jazz se întrețes cu voci scrise în acorduri armonice strînse, în tradiția autentică a aranjamentelor a cappella și de jazz vocal, pe care Jazzappella o continuă în maniera sa proprie, originală și plină de creativitate și de prospețime.

Jazzappella

Din 2011, moment al unui început mai intens, Jazzappella a cîntat pe o mare diversitate de scene. Iată unele dintre cele mai notabile evenimente:
Festivalul internațional de jazz ”Samfest”, Satu Mare (iunie 2012)
Festivalul internațional de jazz din Timișoara, RO (decembrie 2012)
Festivalul internațional “George Enescu”, București (septembrie 2013)
Festivalul internațional A Cappella din Girona – Cataluña/Spania (mai 2014)
Festivalul internațional Alba Jazz (mai 2014)
Festivalul internațional Transylvania Film (iunie 2014)
Ziua internațională a jazzului, în direct la TVR2 (aprilie 2015)
Sala Radio, București, în deschidere la Ralph Towner și Polo Fresu (mai 2016)
Tîrgul de Crăciun, Casa Poporului, ArCuB, București (decembrie 2016)
Festivalul internațional de Jazz din Sibiu (18 mai 2017)
Festivalul internațional de jazz ”La castel” Carei / Nagykároly (august 2017)
Festivalul de jazz de la Craiova (septembrie 2017)
Summart Cultural Centre, Istanbul, Turcia (mai 2018)
Festivalul internațional de teatru nou, Arad (mai 2018)
Festivalul internațional coral Vox Mundi, Timișoara (24 mai 2019)
Festivalul Sinaia Forever (14 septembrie 2019)
Tîrgul de Crăciun Oradea (29 noiembrie 2019)
Festivalul de Jazz Victoria (7 decembrie 2019)

Jazzappella

Razzle Dazzle își propune să păstreze cu proiectul lor muzical energia veselă și atmosfera pozitivă tipică pentru muzica dance din anii ’30, ’40 și ’50, combinând elemente de blues, swing, boogie – woogie, jump & jive.

Razzle Dazzle

Razzle Dazzle vor concerta în Parcul Cetății Deva în seara de 30 august 2020 în următoarea componență:

Ivana Pantic – voce
Slobodan Cedic – chitară
Aleksandar Jacimovic – saxofon tenor
Branko Markovic – contrabas
Nikola Radojicic – tobe

Razzle Dazzle

Marlon Bösherz: contrabas / vocal

Alexander Niermann: trompetă

Jörg Buttler: chitară

Lucius Nawothnig: pian

Tom Hellenthal: tobe

Max Wehner: trombon

Botticelli Baby

Botticelli Baby a răspuns pozitiv invitației de a fi parte a festivalului nostru. Ei vor concerta pentru prima dată în România la Deva Jazz Festival și vor închide În Stil ediția 2020 a festivalului nostru.Lansați în zona Ruhrpott în 2018, cu un stil și un sunet inimitabil, Botticelli Baby și-au lansat albumul de debut „Junk” (Unique Records) primind aprecierea largă a criticilor. Au pornit anul 2019 în forță, performând un șir de show-uri sold-out în toată Germania. După ce au participat la peste 30 de festivaluri, precum jazzahead !, c / o Pop, Oldenburger Kultursommer și Festivalul Skandaløs, Botticelli Baby s-au aventurat dincolo de granița germană. Au petrecut restul anului pe drum, animând cluburi și festivaluri în aer liber cu sunetul lor dinamic.Albumul lor “Junk” a preluat și a prelucrat o varietate de stiluri, amestecându-le și dezvoltându-le într-un sunet propulsiv și exploziv, care a devenit marca Botticelli Baby.

Botticelli Baby

La ce se poate aștepta publicul Festivalului de Jazz de la Deva când va ajunge trenul zgomotos Botticelli Baby? O dispoziție care se mărginește cu extazul. Găleți de transpirație. O meditație a sunetului care zguduie sufletul. Muzica este îndrăzneață și cinstită, pură și de înaltă calitate – și este puternică. Zvâcnește și înaintează ca o avalanșă. Este ceva de care să te bucuri, să experimentezi și să te lași purtat. Statul pe scaun este posibil, dar nu este ușor.Formația își schimbă direcția, se clatină și plutește înainte și veți avea nevoie în cele din urmă de aer, dar ei vor continua. Cei șase membri distincți dau tot ceea ce știu instrumentelor lor și nu renunță niciodată. Râd, se mișcă și cântă ca o unitate urlătoare și zguduitoare, iar publicul este mereu invitat să se alăture petrecerii lor.

Botticelli Baby mișcă!

Botticelli Baby

Accesează programul complet de la Deva Jazz Festival 2021: 30, 31 August și 1 Septembrie.