Amir Gwirtzman

Amir Gwirtzman este un muzician israelian de jazz/ world music, multi-instrumentist master în instrumente de suflat de talie mondială, compozitor, aranjor, producător, cu o carieră internațională de peste 30 de ani.

Amir Gwirtzman este un artist de jazz care stăpânește la perfecție peste 20 de instrumente de suflat din toată lumea: Saxofon, Clarinet, Clarinet Bas, Flaut, Cimpoi, Zornas, Duduk, Arghul, Quena, Piri, Shofar și Flauturi indiene, irlandeze, vietnameze, arabe și chinezești, printre multe altele.A cântat, a colaborat și a înregistrat cu mari artiști precum Philip Glass, Compay Segundo, Billy Cobham, Mino Cinelu, Delmar Brown, Idan Reichel, Bassekou Kouyate, Damir Imamović, Manou Gallo, Bernard Maseli, Cheb Khaled, Bangkok Symphonic Orchestra pentru a numi doar câțiva dintre ei.


Amir a cântat la Casa Albă pentru Președintele Clinton, pentru Familia Regală Thailandeză, la centrul Kennedy din Washington DC, clubul Blue Note din New York, precum și la multe festivaluri de muzică Jazz / World Music din întreaga lume. A fost onorat să primească cheia orașului Lake Charles / Louisiana și chiar apare pe timbrele poștale oficiale emise de serviciile poștale din Thailanda. Amir este de asemenea un ambasador oficial al distinsei companii producătoare de saxofoane P. Mauriat.Crescând la Tel-Aviv, Israel (un creuzet multicultural), la o vârstă fragedă Gwitzman își amintește că se imagina cântând la fiecare instrument din orchestră, dar mai ales la saxofon. A început să cânte la clarinet la vârsta de 9 ani, urmat de saxofon tenor și saxofon soprano mai târziu. A observat că fiecare instrument îl făcea să sune diferit, deschizându-i și lărgindu-i exprimarea sa muzicală. Fascinația sa față de artiști cum ar fi Chick Corea, Wayne Shorter, Weather Report, Jan Garbarek și alții, care au conectat jazz-ul cu elemente ale world music și ale altor genuri, chiar și ale muzicii clasice, l-au inspirat să exploreze în continuare instrumentele tradiționale de suflat / coarnele / instrumentele de metal ce vibrează / fluierele tradiționale. El a studiat fiecare instrument pe rând, respectând regulile, stilurile și genurile legate de fiecare dintre ele.A trăit și a studiat în New York, la colegiul de muzică Mannes, în anii ’90, unde a luat lecții cu mulți maeștri ai muzicii, a interpretat, a înregistrat și și-a dezvoltat cariera internațională.


În Sinagoga Deva, la Deva Jazz Festival 2021, 25 August, ora 19:00. Intrarea liberă. Accesează programul complet de la Deva Jazz Festival 2021: 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 și 29 August.