Blue Noise

https://www.facebook.com/1378937488909027/videos/471568120079724/

La Deva Jazz Festival 2021 vom asculta 6 voci excepționale reunite în grupul BLUE NOISE.

Marina Arsene – sopran
Elena Morosanu – sopran
Ana-Cristina Leonte – alto
Mihail Grigore – tenor/bariton
Denis Bolborea – beatbox si efecte
Bogdan Tudor – bas

În România poți numara pe degete trupele care explorează cu succes teritoriul a capella, iar BLUE NOISE este una dintre aceste trupe, având în componența sa șase cântăreți aleși pe sprânceană. De la cea mai acută voce până la cea mai gravă, rolurile sunt distribuite asfel încât toată paleta sonoră să fie colorată, fara a mai avea nevoie de alte instrumente: soprana formației este Marina Arsene, în rol mezzo-soprană este Elena Moroșanu, altistă este Ana-Cristina Leonte, Mihail Grigore este bariton, cele mai grave note sunt cântate cu succes de basul Bogdan Tudor, iar responsabil cu pulsul și “noise-ul” din Blue Noise este Denis Bolborea (beat-box).


Trupa a lansat de curând un album nou intitulat “PORTRAIT”. Acesta cuprinde în cea mai mare parte compoziții proprii, piese de puzzle care surprind personalitatea muzicală și calitățile unice ale fiecărui membru, care puse împreună alcătuiesc un portret sonor omogen, dar în același timp divers și imprevizibil. Piesele de pe album, dar și repertoriul grupului în general, înglobează mai multe influențe stilistice care onorează atât tradiția cât și inovația sau curente muzicale mai nou aparute: jazz, blues, folclor, pop, indie, trip-hop sau drum and bass. Însă ceea ce face ca acest proiect să fie inedit nu este varietatea stilistică, ci mai degrabă oceanul imens de posibilități pe care vocea umană îl poate explora, îl poate experimenta. Efecte, armonii, zgomote, numeroase culori timbrale, toate redate de șase voci care vibrează împreună transmit mai departe emoție, se clădesc și tot la fel de ușor se disipă stări și afecte prin intermediul unei impresionante arhitecturi fonice, iar această vibrație colectivă lansează provocări senzoriale care ajung la ascultător prin cea mai intimă și directă cale.


În palmaresul grupului vocal se înscriu numeroase concerte, interesante colaborări și workshopuri. Anul trecut au fost invitați la Bucharest Jazz Fest, Brașov Jazz & Blues Festival, Festivalul Internațional “Craiova Muzicală”, Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiești, Gala Premiilor Radio Romania Cultural, au demarat, cu sprijinul AFCN, proiectul “Laboratorul de Voci”, au creat și au lansat albumul “Portrait”, album primit cu entuziasm atât de publicul larg cât și de cunoscători. În trecut au colaborat cu artiști precum Răzvan Suma, Vița de Vie, Skizzo Skillz, Damian & Broth-ers, Alexandra Usurelu. Un alt lucru important, întâmplat în 2017, care îi călăuzește, este acela că Blue Noise a luat parte la un workshop organizat la Cluj, de nimeni alții decât de celebrii King’s Singers din Londra, o “somitate” în domeniul a cappella, workshop la care Blue Noise a impresionat atât asistența de specialitate, cât și pe cei de la King’s Singers.


În Parcul Cetății Deva, la Deva Jazz Festival 2019, 1 Septembrie, ora 20:30. Intrarea liberă. Accesează programul complet de la Deva Jazz Festival 2019: 30, 31 August și 1 Septembrie.