Femi Temowo

Chitarist de origine nigeriană, director muzical, producător și moderator de emisiuni, descris de revista Time Out ca “unul din cei mai buni și mai căutați chitariști ai Europei” și colaborator apropiat al lui Amy Winehouse.

A fost nominalizat pentru Cel mai Bun Performer de Jazz MOBO Award (2012).

“Britanicul de origine nigeriană are cu siguranță o abordare originală, ceea ce îl evidențiază ca un star care a absorbit o varietate de influențe, pentru a ieși cu ceva nou ” Jazzwise MagazineFemi Temowo este un artist nominalizat la premiile MOBO care s-a format sub influența pionierilor vest africani precum Fela Kuti, Sunny Ade și Ebenezer Obey. Ulterior, l-a descoperit pe legendarul Charlie Parker și albumele clasice de jazz precum „Kind of Blue” al lui Miles Davies. Dar numai după ce a fost inspirat de marele ghitarist de jazz Wes Montgomery, s-a hotărât să-și urmeze pasiunea pentru chitară, pe baza fuziunii tuturor acestor influențe muzicale.
Femi Temowo s-a născut în orașul Akure, Nigeria. După moartea mamei sale, când el avea doar patru luni, a fost crescut de bunica sa în Nigeria, în timp ce tatăl său a imigrat în UK. Zece ani mai târziu, în 1986, tatăl lui Temowo s-a întors să își ia fiul în Anglia, unde au locuit în Streatham, în sudul Londrei, împreună cu frații și mama sa vitregă. În perioada de evoluție, tânărul Temowo și-a petrecut, la insistențele mamei sale vitrege, serile de sâmbătă cântând alături de ea în corul bisericii. Pe lângă o scurtă experiență legată de rap, Temowo nu a fost atras în mod serios de muzică. Și totuși, în biserică, la vârsta de 17 ani, Temowo a învățat primele acorduri de chitară de la Michael Olatuja, care avea atunci 13 ani, dar care avea să devină basist de jazz și solist. Temowo a început să experimenteze cu chitara acustică a fratelui său și s-a îndrăgostit de acest instrument, exersând fără încetare și devenind foarte repede experimentat.
Primele pietre de încercare din cariera lui Femi includ abordarea sa de către artistul britanic de Hip Hop Soweto Kinch, saxofonist extrem de apreciat de critica de specialitate, care i-a cerut să facă parte din quartetul său, tocmai format în 2002. Succesul fenomenal pe care l-a avut cu Soweto a culminat cu nominalizarea sa pentru Mercury Music Prize, un premiu oferit de BBC Jazz pentru cel mai bun nou grup și la mai multe premii MOBO. Pe măsură ce talentul și succesul său au evoluat, a crescut și exigența lui Fermi către un stil mai versatil și subtil. Complexitatea și abilitatea cu care folosește instrumentul său preferat l-au condus la colaborări foarte diverse și de cel mai înalt nivel.Finețea și melodicitatea sunetului chitarei lui Femi i-a câștigat un loc de frunte alături de mari muzicieni și artiști aparținând multor genuri; dintre cei cu care a colaborat menționăm pe George Benson, Dee Dee Bridgewater, Courtney Pine, The Roots, Omar, Roachford, Amy Winehouse, Jason Rebello, Eska Mtungwazi, Soweto Kinch, Terri Walker, Jean Toussaint, Don Blackman, Michal Urbaniak și mulţi mulți alții.


În Parcul Cetății Deva, la Deva Jazz Festival 2020, 29 August, ora 19:00. Intrarea liberă. Accesează programul complet de la Deva Jazz Festival 2020: 27, 28, 29 și 30 August.